aptal karga gak şarkısı yalanmı ?..
aslında pek şeyde olduğu gibi uyuyup uyutulmak milletlerin ruhuna işletilmiş ayrı bir boyuttaki konu velakin onca kanatlı hayvan içerisinde karga türünün zekası uzun yaşama ve atasından bilgi devralmasındaki aktarımlamı alakalı bilim bir kısmını cevaplamış ama akademik değerler tam veri olarak tatmin etmiyor gerisi allahın sırrımıdır kim bilir,..
Karga Yaşadığı yerler: Yeni Zelenda ve Büyük Okyanus adaları hariç, dünyanın her tarafında bulunur. Özellikleri: Ýri ve güçlü gagalı, ötücü kuşlar. Tohum, böcek ve avladıkları kuşların etiyle beslenirler. Ömrü: 100 yıl kadar. Çeşitleri: 200 kadar türü mevcuttur. Ekin kargası, ala karga (kestane kargası), kara karga, leş kargası, köknar kargası, dağ kargası, kızılca karga, hırsız karga, gökçe karga Ünlülarıdır. Kargagiller ailesinden, geniş kanatlı, alın ve sivri gagalı, kuvvetli ayaklı...
Kargagiller ailesinden, geniş kanatlı, alın ve sivri gagalı, kuvvetli ayaklı, yarı yırtıcı, gezici ve ötücü kuşların genel adı. Kuzgun (kara karga) en irilerindendir. Boyu 70 cm kadardır, kanat açıklığı 90 santimetreyi bulur. Çoğunun tüyleri siyahımtrak ve mavi metal parlaklığındadır. Tohum, böcek, leş ve avladıkları küçük kuşlarla beslenirler. Kuşların yuvalarından yumurta ve yavrularını çalar, fare ve yavru tavşanları da avlayıp yerler. Ekin saplarını kanatları ile yere yatırıp kırar, tohumları yer, filizleri söküp yağma ettiğinden çiftçiler tarafından sevilmezler. Kargalar hırsızlığı ile Ünlü, çirkin sesli hayvanlardır. Toplu halde yaşarlar. Eşler birbirine tutkundur. Yuvalarını eski kuleler, sarp kayalar ve yüksek ağaçlar üzerine kurarlar. Gübreleri keskin olduğundan ağaç dibini kuruturlar. Soğuk ve sıcağa dayanıklı ve uzun ömürlüdürler. 100 yıl kadar yaşarlar. Çoğu göçmendir. Yazın, dişiler yeşilimsi kabuklu ve gri benekli 4-5 yumurta yumurtlarlar.
Ufak kuşların yuvalarını bozmaktan, parlak madeni ve cam eşyaları çalıp saklamaktan hoşlanırlar. Karga, yavruyken evcilleştirilebilir. Papağan gibi birkaç kelime öğretilip söyletilebilir. Ýnsan sesini taklit edebilirler. Köpek gibi havlar, insan gibi güler, kumru gibi sesler çıkarırlar. Buna rağmen hain huyludurlar. Tavşan, tavuk ve kaz gibi evcil hayvanları öldürür, çıplak ayakla gezenlerin ayaklarını ısırırlar. Hatta küçük çocuklar için büyük tehlikelidirler. “Besle kargayı oysun gözünü” sözü Ünlüdur.
Karga ve Muhteşem ZekasıSayfayı Yazdır Karga çoğu insan tarafından sevilmez. Kara rengi,kötü sesi ve çirkin görünüşü bir çoğumuzun hoşuna gitmemektedir. Ancak karga en zeki hayvanların başında gelmektedir. Demek ki biz onu “aptal karga” hikayelerinden yanlış tanımışız.
Kargalar inanılmaz bir şekilde araç-gereç kullanabilmektedir. Kendi aralarında şakalaşmakta ve farklı gruplardan kargalarla özel bir dille konuşabilmektedir. Yani yüzüne bakmaya bile erindiğimiz karga hayvanlar aleminde zekasıyla meşhur olmuş durumdadır.
Kargalara Yapılan Deney
Oxford Üniversitesinde kargaların araç-gereç kullanabilme kabiliyetleri üzerinde araştırma yapılmıştır. Yapılan deneyi anlatacak olursak;
Ýnce uzun bir tüpün içine yiyecek konulmuştur. Karganın yiyeceği nasıl alacağı gözlenmiştir.Kara karga ortama konulan düz bir teli görmüş ve onun ucunu çengel şekline getirmiştir. Sonrasında bu teli borunun içine yerleştirerek gayet kolay bir şekilde yiyeceği almıştır.Daha önce bu deney birçok hayvana uygulanmıştır. Başka hiçbir hayvan bunu yapmayı aklına getirememiştir. Toplamda araç-gereç kullanımında ustalaşmış 45 karga türü bulunmaktadır. Bu kargalar yaratıcı zekaya sahiptirler. Doğadaki maddeleri kendi gereksinimlerini karşılayacak biçimde kullanabilmektedir.
Hayvanların öğrenme yeteneklerini etkileyen 3 önemli unsur bulunmaktadır.
Bunlar;
* Kalıtımsal olarak aktarılan bilgiler
* Bireysel edindiği bilgiler
* Sosyal çevre aracılığıyla edindiği bilgiler
Kargalar bu üç unsuru en iyi biçimde kullanmakta ve geliştirmektedir.
Başlıca karga türlerinden sayacak olursak;
*Orman kargası
*Leş kargası
*Amerikan kargası
*Çöl kargası
*Palmiye kargası ve benzeri
Kurnaz Kargalar
Bazı karga türleri sosyal ilişkilerde çok aktiftirler.Özellikle kuzgunlar bu konuda ustadırlar. Genç kuzgunlar birbirlerini leş üzerinden yiyecek toplama üzerinde yardım etmektedirler. Ayrıca kendi aralarında kurnazca kargaşa ortamı çıkartarak diğer leş yiyicilere karşı güvenli bir ortam yaratırlar.Yaşlı kuzgunlar ise leşin yanına ikişer ikişer giderler. Böylece diğer leş yiyen hayvanların dikkatini çekmeden leşi paylaşırlar. Kargaların sesleri kullanma yetenekleri de olağanüstüdür.Kargalar aile gruplarında kendi iletişim dilleri bulunmaktadır.
Karganın Vücut yapısı ve Beyni
Kargaların öğrenme konusunda ustalıklarından bahsetmiştik. Yüksek zekası ve bir çok özelliği karganın beyninin fiziksel özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Birim vücut ağırlığına düşen beyin dokusu birçok hayvana göre fazladır. Kargaların normalde en zeki hayvanlar olarak bilinen şempanze ve yunuslara yakın bir zeka oranı bulunmaktadır. Karga beyni ile kuş beyni birbirinden çok farklıdır. Karga beyni ile insan beyni birbirine benzer özellikler taşımaktadır.Yüksek zekayı sağlayan ön beyin insanlardaki gibi beynin en geniş bölgesidir.
Kargaların Ömrü
Kargalar bir çok medeniyette uzun ömürlü olmayı sembolize etmişlerdir. Kargaların ömrü türlerine göre değişiklik göstermektedir. Ama ortalama karga ömrü incelendiğinde 40 yıl olduğu görülmüştür. Doğa koşulları, avlanma durumu ve benzeri faktörler karga ömrünün değişiklik göstermesine neden olmaktadır.Kuzgun denilen karga türü 200 ile 400 yıla kadar yaşayabilmektedir.
Kargaların Beslenmesi
Kargalar genellikle yiyecek ayrımı yapmamaktadırlar. Başta leş olmak üzere böcek,kurt ,fare ve benzeri şeyleri yemektedirler. Aynı zamanda kargalar orman ürünleri sık tüketmektedirler. Kargalar bazı çiftçiler tarafından sevilmemektedir. Ekinlerin bulunduğu yerlere korkuluklar dikilmekte ve ekinden uzak tutmaya çalışılmaktadır. Halbuki kargalar zararlı ekini ve ekine zarar verebilecek canlıları yemektedir.
Kargaların Zekasını Kanıtlayan Olaylar
Kargalar daldan kabuklu yiyecekler bulmakta ve bunu kırmakta zorlanmaktadırlar. Kabuklu yemişleri yemek için çok parlak bir fikir bulmuşlardır. Daldan kopardıkları ceviz ve benzeri yemişleri araç trafiğinin olduğu yola bırakırlar ve sonrasın da izlemeye koyulurlar. Gelen araçlar ceviz ve benzeri yemişerin üzerinden geçerek onların kabuklarını kırar.Araç trafiğinin bittiğini gören kargalar ise kabuğu kırılmış olan yemişi alır ve afiyetle yer.
Kuzey Amerika da Clarke’s nutcracker olarak bilinen karga türü ise kasım ayında ananas tohumu toplamaktadırlar. Yaklaşık olarak 30 Bin adet ananas tohumu toplarlar. Ve yüz metrekarelik alana gömmeye başlarlar. Gelecek sekiz ay boyunca bu ektikleri tohumun tamamına yakınını çıkartabilirler.
Kargalar arasında inanılmaz bir dayanışma bulunmaktadır. Bir karga bir insan tarafından zor duruma itilmiş ve iyi muamele görmemiş ise o zaman diğer kargalar hemen yardıma gelmektedir. Karga yaralı olsa ya da uçamasa bile zararlı olabilecek canlıların yaklaşması engellenmektedir.
Sonuç olarak kargaların bu özelliklerini gördükten sonra zekasını taktir etmemek elde değildir. Bizlere bu zamana kadar aptal karga ile kurnaz tilki hikayesi anlatılmıştı. Halbuki karga hayvanlar aleminin en parlak zekaya sahip hayvanlarından biriymiş.
[/color]